BACK TO PROJECTS

Blatchford Community

PFS Studio was a key member of a multi-disciplinary team of architects and engineers, led by Perkins + Will, that created the winning scheme for this high profile, international urban design competition for a new highly sustainable community in the heart of Edmonton on the site of the old municipal airport. Planning for the new community strove to be sustainable on every front and to establish new standards for stormwater management, transportation network, energy use, architecture, social sustainability, and urban agriculture.

The historic geometries of the old airport and its runways framed the site plan. New development is clustered to create a new destination park at the heart of the neighbourhood with areas of active recreation as well as naturalized Aspen parkland. The ‘Northern Lights’ is a linear recreational and cultural organizing spine that sits within the former main runway. Storm water remediation is a big component of the plan and serves a dual purpose as urban ecological habitat.

Awards:

Royal Architectural Institute of Canada (RAIC), National Urban Design Award: Urban Design Plans, 2014

GLOBE Awards for Environmental Excellence, Award for Excellence in Urban Sustainability, 2014

 

Images courtesy of Perkins + Will